top of page
  • Anna

Véletlenek

Micsoda "véletlen", hogy az oldalt pont az asztrológiai évkör első napján hoztam létre. Erre másnap döbbentem rá.


Annyi mindenre mondjuk az életünkben azt, hogy véletlen volt. Véletlenül eszünkbe jutott, véletlenül találkoztunk, véletlenül pont arra jártam... Ha nem tudjuk a racionális okát valaminek, akkor az véletlen.


A véletlen szerintem az egyik legirracionálisabb fogalom. Mi, emberek, akik mindent tudományosan magyarázunk, statisztikákkal alátámasztunk, rendszerelméleteket gyártunk, hogy biztonságban érezzük magunkat, komolyan elfogadjuk a random véletlen fogalmát? Elfogadjuk, hogy ez a tökéletes rendszer, amiben élünk, aminek lenyűgöző fizikai, kémiai és biológiai szabályai és folyamatai vannak, ez a rendszer bizonyos dolgokat véletlenszerűen, minden ok nélkül produkál?


Mert a rendszernek a gondolataink, az érzéseink, a tetteink, minden, amit tapasztalunk, a része. Nem csak a fizikailag tapintható dolgok vesznek részt benne. Az életünk csak egy alkotóeleme a Nagy Egésznek, ahogy a sejt is csak alkotóeleme a testnek. Ha azt mondanánk, hogy a Na-K pumpa random kezdi el pumpálni az ionokat, felhördünének a tudósok. Mindent biztosan akarunk tudni, szabályokkal leírni, majd kontrollálni. S mégis elfogadunk egy olyan fogalmat, hogy véletlen?


Tegyük fel, hogy minden, ami az életünkben történik, okkal történik. MINDEN. Csak az okokat messzebb, a klasszikus alapelveken túl kell keresni. Olyan helyeken, ami az ősi tradíciókban jelen volt: az ősök, a lélek, a múlt életek, a tudatalatti, a psziché, a felsőbb erők világában. Csak egy kicsit messzebbre kell néznünk, és annyi minden értelmet nyer...


Nem lenne minden sokkal logikusabb és biztonságosabb, ha (majdnem) mindenre lenne válaszunk?



23 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page